1. Anasayfa
  2. /
  3. Sivil Düşün Haberleri
  4. /
  5. Corona Zamanında Çalışmak |...

Corona Zamanında Çalışmak | Sivil toplum için mini rehber

Kriz günlerinden geçiyoruz. Dünya Sağlık Örgütü’nün son açıklamasıyla Corona, dünya çapında bulaşıcı hastalık statüsünü kazandı ve hem yerel hem de dünya ölçeğinde faaliyetlerimizi etkiler oldu. Bir yandan etkinlikler iptal olurken bir yandan da projelerin tarihlerinde yapılan değişikliklerin bilgisi teker teker posta kutularımıza düşüyor.

Sivil Düşün ekibi olarak, Türkiye’deki STÖ’lerin faaliyetleriyle ilgili süreçleri kolaylaştırmak adına bir rehber hazırladık.

Eğitim ve Toplantılar

Bir ülkede Corona vakası tespitinden sonra yayılım hızını da göz önünde bulundurduğumuzda, Mayıs ayına kadar bu salgının etkileriyle mücadele etmek durumunda kalacağız gibi gözüküyor.

Bu sebeple eğitim ve toplantıları, Mayıs ayı sonrasına ertelemek en makul hareket olacaktır. Bununla beraber programları hayata geçirmek yine de kaçınılmaz görünüyorsa, dijital araçları kullanmak işlevsel bir yol olabilir.  

– Aşağıda katılımcı sayısına göre düşünebileceğiniz çeşitli araçları listeledik. Bunların bazıları ücretli, bazıları ise ücretsiz. İhtiyacınıza uygun olanları tercih edebilirsiniz.

1) Google Hangouts – 100 Kişi

2) Skype – 50 Kişi

3) Bigbluebutton 1- Sanal Sınıf

4) Zoom -100 Kişi

5) Microsoft teams 250 kişiye kadar çevirimiçi sınıf ve 10 bin kişiye kadar canlı yayın

Elbette canlı yayın için pek çok kişinin bildiği Youtube ve Facebook gibi seçenekleri de düşünebilirsiniz. Bunun yanı sıra, facebook’un mentorlük aracını devreye soktuğunu da hatırlatmak isteriz. Dolayısıyla mentorlük gibi faaliyetler için bile online araçları kullanmak mümkün.

Bütün bu dijital araçların önemli bir kısmı, STGM-Techsoup üzerinden STK’lara özel tarifelerle erişilebilir durumda.

Dijital araçları kullanması mümkün olmayan bir hedef kitleniz var ise ve yine de bir eğitim veya etkinlik düzenlemeniz gerekiyorsa;

  • Katılımcıların geçmişlerinde Corona’ya dair bir risk olup olmadığına ilişkin bir beyan doldurmasını isteyerek gerekli bir ön kontrol yaptırabilirsiniz. Son 14 günde yurt dışına çıkıp çıkmadığı, ateşli bir hastalık ya da hastalığa dair belirti gösterip göstermediğini bu form aracılığıyla teyit edebilirsiniz.
  • Ulaşımı en uygun yolla organize etmeye çalışarak, yürüme ve/veya bisikletle ulaşımı teşvik ettirecek yöntemleri deneyebilirsiniz. Etkinliğin lojistiğini siz üstlendiyseniz, araçların sterilizasyonu ile ilgili hassasiyet gösterebilirsiniz.
  • Mekan tercihinizi yaparken, çok kapalı olmayan, katılımcı başına yeterli alanı sağlayabilecek bir alan sunmasına dikkat edebilir, mekanın sürekli havalandırılmasını sağlayabilir, içeride karşılıklı etkileşimi minimumda tutmaya gayret gösterebilirsiniz.
  • El yıkama ve dezenfektan kullanımını program molalarında  hatırlatmak da iyi bir yöntem olabilir. Buluşmanın öncesinde, katılımcılara bir hijyen rehberi yollayarak yönlendirmelerde bulunabilirsiniz.
  • Corona’ya karşı dezavantajlı grupları göz önünde bulunduracak düzenlemeler yapmayı da atlamamak gerek. Bildiğiniz gibi, yaşlılar, kronik hastalık sahibi bireyler olası bir etkileşimde en çabuk etkilenecek gruplar arasında yer alıyor.

Ulusal ve uluslararası hareketlilikler

Bu tür programları iptal etmeniz en uygun tercih gibi görünüyor. İptal edilemez durumda olan programlar için grupla yapılacak seyahatlerde kullanılacak araçların dezenfeksiyonunu mutlaka göz önünde bulundurmak gerekecektir.  

Uçakla yurtdışına seyahatler söz konusu ise yurtdışından dönen personelin 14 gün evden çalışması için gerekli ayarlamaları yapmalısınız. Bunu, çalışan haklarını ihlal etmeden yapmak esas olmalıdır.

Yurt dışı programlara mutlaka katılım gerekmekteyse, seyahat edecek personelinize herhangi bir karantina veya sağlık durumuna yönelik gerekli önlemleri içeren bir paket hazırlamak iyi olacaktır.  Geniş kapsamlı bir seyahat sigortasının yanı sıra, yurtdışında gerekli olabilecek acil destek numaraları, acil bir durumda bulunması yeterli olacak kadar nakit para, bu paketin hemen akla gelen olmazsa olmazları.

Bunun dışında seyahat biletlerini bütçeniz el verdiği ölçüde esnek sınıf üzerinden satın almak akıllıca olur. Böylece, herhangi olağanüstü bir durumda yapılması gereken değişikliklerin bütçenizi zarara uğratmasına karşı tedbir almış olursunuz.

Bütçe ve maliyet yönetimi

Corona’nın dolaylı olarak sebep olacağı en büyük sıkıntılardan biri de bütçe ve maliyet yönetimi olacak gibi görünüyor.

Halihazırda dış finansmanlı proje yöneten ekipler bu tarihler içerisinde bitirmeyi öngördükleri kimi faaliyetleri yerine getiremeyeceklerdir. Bu durumda hemen projenizin hibe kaynağı ile görüşmeli ve gerekli tedbirleri almalısınız. Eğer projede bir yedek akçe bütçesi ayrılmışsa, kullanmanın tam sırası. Bunu kullanabilir ya da zamanında maliyetleri de göz önünde bulundurarak bir uzatma isteyebilirsiniz.

Bunun dışında bütçe ve maliyet yönetiminde olası riskleri göz önünde bulundurmakta fayda var. Küresel etkisi sebebiyle, özellikle yabancı dövizlerdeki dalgalanma herkesi etkileyecek gibi gözüküyor. Mümkünse bu konulardan anlayan bir muhasebeci ya da uzmandan destek almak iyi bir yöntem olacaktır.

Başvurucuların dikkatine: Destek kalemleri güncelleniyor
Sivil Düşün destekleriyle yapabileceğiniz harcamalar 1 Nisan itibariyle güncelleniyor.

Detaylar için tıklayın.

Skip to content